середа, 15 травня 2024 р.

ВЕЛИКИЙ КОМІК


16 квітня 2024 року виповнилося 135 років від дня народження легендарного англійського та американського кіноактора і кінорежисера Чарльза Спенсера Чапліна ( 1889 – 1977 ).В читальній залі Трускавецької центральної бібліотеки пройшов мистецький простір «Великий комік».

Сумний чоловік, який смішив увесь світ …

Саме таким Чарлі Чапліна багато хто знає. Він великий актор, режисер, сценарист і композитор. Його картини дивилися мілліарди глядачів і сміялися до сліз, спостерігаючи за безглуздими витівками маленького чоловічка із сумними очима. Легенда кіно Чарльз Чаплін народився 16 квітня 1889 року в Лондоні, в сім’ї артистів мюзик – холу. Його дитинство пройшло в бідності і впроголодь, у свій час йому навіть довелося бродяжити. Він зміг стати одним з найвідоміших акторів і режисерів за всю історію світового кіно.

З дня смерті Чапліна пройшли вже десятки років, а він залишається єдиним і неповторним, найулюбленішим коміком, тричі нагороджений премією «Оскар». За свою кар’єру, яка тривала понад 65 років, він грав, писав сценарії, продюсував власні фільми. Чарлі Чаплін був одним з класиків німого кіно. Мало хто знає, що він віртуозно грав на скрипці.

За всю кар’єру актора, Чаплін на своїх фільмах, вдалось заробити понад 10 мільйонів доларів. Королева Єлизавета II посвятила Чарлі Чапліна в лицарі, коли йому було 85 років. У 1940 р. виходить знаменитий фільм Чарлі Чапліна, перший повністю звуковий фільм у його творчості, який засуджує і висміює методи правління Гітлера. В результаті лідер нацистської Німеччини вніс Чапліна до списку своїх особистих ворогів. Стрічка залишається актуальною до сьогодні та вважається класикою політичної сатири. 25 грудня 1977 року у віці 88 років у своєму будинку в Веве помер Чарлі Чаплін. Він був похований на місцевому цвинтарі.

Нудьгуєте вдома ? …

Подивіться старі чорно – білі фільми Чарлі Чапліна. А також приходьте у бібліотеку і дізнайтеся більше про видатну особистість !

Текст підготувала Ореста Касперська, провідний бібліотекар читальної зали.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар