четвер, 16 травня 2024 р.

ТИТАН ДОБИ ВІДРОДЖЕННЯ

 

Бібліотекарі бібліотеки для дітей провели онлайн флеш-моб «Читаємо Шекспіра» до 460 річниці з дня народження Вільяма Шекспіра. Монолог Гамлета «Бути чи не бути» зачитала бабуся користувача бібліотеки Павла Наконечного Ірина Наконечна. На мові оригіналу зачитала читачка бібліотеки.

1564, 23 квітня – у маленькому містечку Стратфорд-на-Ейвоні народився Вільям Шекспір.

Шекспір – англійський драматург Єлизаветинської епохи. Один з найвідоміших драматургів світу, За свою недовгу кар’єру він написав понад 37 п’єс (10 трагедій, 17 комедій, 10 історичних хронік), 154 сонета, 2 поеми та чимало романтичних віршів.

Крім цього, Шекспір був іще поетом та актором. Його п'єси "Гамлет" та "Ромео і Джульєтта" займають важливе місце в світовій літературі. Шекспір вважається національним поетом Англії. Його твори перекладені багатьма мовами світу і з'являються на театральній сцені частіше, ніж п'єси будь-якого іншого драматурга, який коли-небудь жив і творив.

Він знав французьку, італійську, грецьку, латинську мови, добре був обізнаний з античною міфологією, творами Гомера, Овідія, Плавта, Сенеки, Монтеня, Рабле і багатьох інших. До того ж Шекспір вільно почував себе в англійській історії, юриспруденції, риториці, медицині, тонкощах придворного етикету, в житті і звичках знатних осіб. Переважна більшість цих знань в ті часи могла бути одержана тільки в університетах, в яких, як відомо, Шекспір ніколи не навчався.

Помер 23 квітня 1616 року у віці 52 років.



Немає коментарів:

Дописати коментар