пʼятниця, 15 травня 2015 р.

В. Білас і Д.Данилишин - герої Трускавця.



        
   В 30-х роках  минулого століття село Трускавець прославилося тим , що
 звідси родом були герої - українці Василь Білас і Дмитро Данилишин.Вони загинули геройською смертю .Обидва належали до легендарної дрогобицької групи бойовиків ОУН, Білас і Данилишин були єдиними членами УВО та ОУН, які віддали життя  у міжвоєнний час у боротьбі з ворогом. За революційною боротьбою міжвоєнного часу послідували криваві жнива Другої Світової війни та подальша боротьба проти московсько-більшовицьких окупантів.
  Патріотам доводилося втрачати своїх побратимів і за часів незалежності України. І знову прийшли криваві жнива - Майдан та нинішня московсько- українська війна.
Виховання почуття  патріотизму особливо актуальне сьогодні, коли Україна відстоює свою землю.  В центральній міській бібліотеці було підготовлено краєзнавчий портрет
 « Трускавецькі герої в літературі», бібліотекарі Г.Грицило і В. Заяць  ознайомили присутніх учнів з  книгами,  періодичними виданнями в яких можна знайти багато цікавої інформації по трускавецьких героїв. Було прочитано вірші трускавецьких поетів С.Шумило  і В.Умнова присвячені  В.Біласу та Д.Данилишину.
Отож, якщо саме Біласу і Данилишину довелося стати символом, ми повинні залишатися вірними історичній традиції ,котру унаслідували від попередників.Саме традиція доомагає зберегти єдність між різними генераціями і не зрадити власній сутності.
  
 
     Г.Грицило бібліотекар юнацької кафедри

Немає коментарів:

Дописати коментар