понеділок, 26 лютого 2024 р.

СВІТОЧ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ МУЗИКИ


20 лютого 2024р. виповнюється 135 років від д.н.українського композитора і піаніста Левка Миколайовича Ревуцького.

В читальній залі трускавецької центральної бібліотеки відкрито книжкову виставку-присвяту «Світоч української національної музики», яка висвітлює життєвий і творчий доробок композитора.

Сьогодні можна на повний голос стверджувати, що Левко Ревуцький був одним з найбільш творчо потужних митців України ХХ століття, відданим патріотом, котрий попри всі складності політичної ситуації, полишив нам у спадок музику, сповнену високої духовності та художньої майстерності.

20 лютого в селі Іржавець Прилуцького повіту Полтавської губернії ( зараз Чернігівська область) народився Левко Миколайович Ревуцький, композитор, педагог, громадський діяч.

… Левко Ревуцький жив у найбуремніші часи в історії України. Коли події революції 1917-го докотилися до Києва, він був молодим, навчався ремесла творити музику у М. Лисенка. Потім воював на Ризькому фронті, за що його ледь не розстрілили у 1919 – му. Старшому братові Дмитру довелося визволяти Левка із буцегарні. Серед цікавих фактів про те, що за абсолютний слух його прозивали камертоном. Він не любив полювання й до всього на світі ставився як до живого. Йому, як голові Спілки композиторів і народному депутатові, виділили машину. Та додому на Банкову, він ходив пішки, пояснюючи, що машині туди важко підійматися. Маестро своїм студентам у важкі роки іноді платив стипендію з власної кишені, про що вони й не здогадувалися.

Документи спецорганів свідчать, що Левко Ревуцький разом із братом були в колі нагляду, їхні імена проходили в справах репресованих діячів української культури. Партійні керманичі чекали від нього, так би мовити, литаврових творів, тому композитор раптом замовк, полишив писати музику і присвятив себе педагогічній діяльності. Можна упевнено стверджувати, що система згубила його талант …

Він створював твори на основі народних мелодій. І це вже був не звичний етнографізм, а те, що в світі звуть екзотикою. Ніби й та сама Україна, але побачена з неба.

Тож запрошуємо всіх користувачів бібліотеки завітати і переглянути життєвий шлях та творчий доробок Л.М.Ревуцького.

Текст підготувала провідний бібліотекар читальної зали Ореста Касперська


Немає коментарів:

Дописати коментар