неділя, 28 травня 2017 р.

ЗІРКАМИ СТАЛИ ЇХНІ ІМЕНА

І знову, у котрий вже раз
Зійшлися ми в одній родині,
Щоб пом`янути славний час,
Коли на олтар Батьківщині
Себе принесли кращі з нас.
Доля України не проста. До незалежності Україна йшла довгим, тяжким і жертовним шляхом, дорого за неї заплатила. Українські герої поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси і присвятили власне життя служінню української нації. Українські герої – прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав:
- руських дружин великого князя Святослава і  короля  Данила
- Армії Української НародноЇ Республіки Симона Петлюри
- Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери
- Української Повстанської Армії
- членів визвольного руху шестидесятників
- активістів Небесної сотні
- воїнів АТО
У визвольній боротьбі віддали своє життя кращі сини України:
25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник  української національно-визвольної боротьби 1917-1921років Симон Петлюра.
23 травня 1938 року в Роттердамі від вибуху бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвалося життя організатора  українського національного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН  полковника Євгена Коновальця.
Роман Шухевич - Головний командир УПА.
В`ячеслав Чорновіл – видатний український  національний діяч, борець проти комуністичного режиму. Провідник украЇнського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х-90-хроків,  Герой  України .
Герої є у кожному селі, у кожному місті. Є вони і в нашому Трускавці. Члени Організації Українських Націоналістів були безстрашними, не любили боягузів. У вічі сміялися смерті Василь Білас і Дмитро Данилишин. Як боролись так і помирали герої. Дмитро Данилишин перед смертю заявив: «В цій хвилині я не маю жодних бажань. Мені тільки дуже жаль, що я можу лише раз  умерти за УкраЇну». Василь Білас встиг лише крикнути: «Хай живе Укр…». Кат затулив йому  уста і не дозволив закінчити. Білас і Данилишин є Героями не тільки Трускавця. Вони є Героями  України.
Святу справу Біласа і Данилишина продовжив трускавчанин Роман Макомацький. Слово «Макомацький» наводило панічний страх на ворогів. 8 серпня І948року здригнулася від болю земля на Помірках. Один із зв`язкових привів туди цілу роту чекістів. Роман Різняк постійно мав при собі зашиту в комір капсулу з отрутою. Мав гранату і пістолет.  Відстрілювався до останнього набою. Далі став чекати, коли його обступлять. І рвонув кільце запалу гранати. Пошматоване тіло привезли до Трускавця. Ніхто не знає, де вороги поділи тіло Романа Різняка -Макомацького.
Згадуючи Василя Біласа, Дмитра Данилишина, Романа Різняка-Макомацького, Симона  Петлюру, Євгена Коновальця, Степана Бандеру, Романа Шухевича, можна стверджувати: «Волю украЇнського народу до самостійного буття не знищили ні тюрми, ні заслання, бо Україна є нездобутим бастіоном героЇв і борців».
День Героїв - це свято величі духу українських вояків-борців за волю України і є символом незборимості Української Нації. Борці за  волю України, які загинули в боротьбі з ворогом залишилися нескореними.  Їх гаслом було: « Здобудеш українську державу, або загинеш у боротьбі за неї».
Свято Героїв потрібно, щоби на вчинках героїв,які захищали свій край, виховувалися нові покоління захисників Батьківщини.
Відзначення Дня Героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети  - Незалежності, розквіту і слави Української Самостійної Соборної Держави.
До Дня Героїв у центральній міській бібліотеці була проведена година історії «Зірками стали їхні імена», а також присутнім учням була представлена книжкова виставка, яку підготували бібліотекарі.
ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! СЛАВА УКРАЇНІ!



Підготувала провідний бібліотекар юнацької кафедри Олександра Пфайфер




Немає коментарів:

Дописати коментар