вівторок, 16 травня 2017 р.

ЧИСТИЙ ЗЕЛЕНИЙ СВІТ НАВКОЛО ТЕБЕ

Світ прекрасний навколо тебе,
Сонце ясне і синє небо
Птахи і звірі, гори і ріки –
Нехай він буде таким навіки.
Нехай людина добро приносить,
Бо світ навколо любові просить!

Сучасна епоха – це епоха бурхливого розвитку науки і техніки, неконтрольованого зростання  населення Землі, інтенсивної деградації природного середовища під впливом негативних чинників. В нинішніх умовах швидкість  науково-технічного прогресу на кілька порядків перевищує адаптаційні можливості існуючих живих організмів. Тому надзвичайно загострились багато проблем, а серед них одна з головних – проблема взаємозв`язку суспільства і природи, людини і навколишнього середовища. Все це призводить до порушення екологічної рівноваги, що складалася протягом тривалого часу і спричинює появу екологічної кризи , небезпечної для людей  і довкілля.
Кожен із нас повинен чітко усвідомити, що ми не можемо просто  заплющити очі на проблеми екології, які загрожують нашому життю та життю майбутніх поколінь. Свій внесок може зробити кожен: хоча б не засмічувати землю, по якій ходимо, посадити  принаймні одне деревце, збудувати шпаківню навесні.  Звичайно, це небагато, але, можливо, якщо  кожна людина почне шанобливо ставитися до навколишнього середовища, це добре відіб`ється на ньому.
А природа – це ж краса! Це могутні  ліси, горді гори, безмежні степи, це сонце чи місяць в небі, міріади зірок, біле сяйво Чумацького Шляху… Все  це оспівано в народних піснях  (ясні зорі, тихі води, чисте поле, синє море) і  в творах  великих митців.
Ліси – зелені легені планети – дарують нам свіже, п»янке, цілюще повітря. Та й озирнімося: все, що нас оточує (меблі, підлога, книги) подароване лісом.
Поля годують нас хлібом, на луках і степах пасуться тварини, що дають  нам молоко і м`ясо,  шкіру і вовну.
Годують нас рибою і несуть наші  кораблі водоймища. І все це добро  просто гріх не шанувати, не берегти. Адже людина сама – частинка природи.
І щасливою може бути, лише  за умови досягнення гармонії, в злагоді з довкіллям. В іншому разі вона перестає бути людиною.
І так завжди. Перетворила людина природу на свою служницю, намагаючись силою взяти  її скарби – і тепер не оббереться лиха. Бездумно
вирубуються ліси – і земля перетворюється на пустелю. Використовує       людина на полях різні  добрива та хімічні засоби боротьби  з шкідниками – і вже не знаєш, що  можна їсти, що ні.
Зараз відбувається руйнування озонового шару, людству (і всій Землі) загрожує глобальне потепління, і все це неминуче  відіб`ється на кожному з нас. Ми не можемо не помічати , що з кожним роком збільшується кількість людей, які страждають на смертельні хвороби, такі, як рак та СНІД, та помирають від них, а лікарі та вчені досі не виявили  причин виникнення  цих хвороб та способів їх лікування. То невже і це не може припинити нашого недбалого ставлення до природи?
Є надія, що незалежна Україна нарешті почне здійснювати на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров`я населення від негативного впливу.
Все на Землі, все треба  берегти –
І птаха й звіра, і оту  рослину,
Не  чванься тим, що цар природи ти -
Бо врешті, ти його частинка.
Друже мій, люби життя,
Люби людей, природу,
А кривду кинь у забуття,
Як камінь  в тиху воду.
Б.Лепкий
З книгами даної теми ви можете ознайомитися у центральній міській бібліотеці.



Підготувала провідний бібліотекар  ЦБ Олександра Пфайфер 

Немає коментарів:

Дописати коментар