пʼятниця, 24 квітня 2015 р.

175 років від дня виходу “КОБЗАРЯ”



Така книга як  КОБЗАР стоїть на книжковій полиці чи не в кожній українській оселі.
26 квітня 2015 року 175 років від дня виходу Кобзаря.   Молодий перспективний художник Тарас Шевченко вперше видав Кобзаря  1840 року в Санкт-Петербурзі за сприяння свого друга та земляка – поета  Євгена Гребінки.
До збірки увійшло всього вісім творів: Перебендя”. “Катерина, Тополя, Думка,  Нащо мені чорні брови”. “До Основяненка,  Іван Підкова і Тарасова ніч.
Дивовижна доля цієї книги. Поезії, що входять до неї, народжувалися на тернистих шляхах поетового життя, писалися то в мандрах, то в казематах, мережилися на світлі білих ночей Півночі й у пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання.
Кобзар належить до найволелюбніших книг усіх часів, він наскрізь сповнений прагненням волі. Поезії  Кобзаря пронизані вірою в незнищенність українського народу, вірою в те, що людина ніколи не змириться з неволею.
Кожен, хто відкриє для себе Кобзаря, відчує, що книгу цю написала людина, яка вистраждала свої відкриття. І до сьогодні велична книга українців перевидається численними накладами й  перекладається багатьма мовами.
Кобзар  книга невичерпна, книга на віки. 



  Завідувач міської бібліотеки для дітей  Зіновія Мазур

Немає коментарів:

Дописати коментар