неділя, 30 червня 2024 р.

ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ У СУЧАСНОМУ СВІТІ


Гендерні стереотипи, обмежені фінансові ресурси, внутрішні бар'єри, широке коло професійних та побутових обов'язків – те, що досі зупиняє жінок на шляху прийняття рішень. Як це змінювати? Про це і не тільки говорили під час інтерактивної лекції "Гендерна рівність у сучасному світі" , "Вплив та наслідки гендерних стереотипів на суспільство: Міфи та факти", що відбулась 20 червня 2024 року в URBAN бібліотеці.

Під час зустрічі лекторка Віра Савка ознайомила учасниць з такими поняттями як стать та гендер, які не варто утотожнювати. Бо стать — це біологічна даність, з якою людина народжується, натомість гендер — соціально-культурний конструктор, очікування суспільства від людини залежно від статі, які змінюються в різні епохи. Учасниці мали можливість ознайомитись з такими поняттями як гендерна рівність, гендерна дискримінація, маскулінність та ін.

Аби перевірити, наскільки добре вдається розрізняти поняття «стать» і «гендер», лекторка запропонувала зіграти у гру. За її умовами учасницям лекції треба було визначити, на чому базується те чи інше твердження: біологічних реаліях або ж соціальних упередженнях.

Також під час кави-перерви учасниці послухали лекцію косметологині Katerina Flynt про основи догляду за шкірою обличчя, адже догляд за собою - це також догляд за своїм емоційним станом.

У підсумку учасниці дійшли висновку , гендерні стереотипи — це сталі шаблони мислення щодо того, як мають поводитися люди різної статі. Вони виникають внаслідок того, що люди помилково сприймають соціальні упередження як біологічні факти. Вірка Савка зазначила, що ми всі маємо дотримуватися балансу та рівності, аби подолати гендерні стереотипи й утиски у професійній сфері. Від цього виграють і жінки, і чоловіки.

Ініціювали та організували проведення заходу Наталія Сов’як та Романія Шимків. Захід відбувся в рамках проєкту "Посилення голосу жінок Трускавецької територіальної громади", що реалізовується ГО "КЕБЕТА" за підтримки ГО "Центр "Жіночі перспективи".



 

Немає коментарів:

Дописати коментар