понеділок, 5 квітня 2021 р.

МАЛА НОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ

Золоту медаль Ганса Крістіана Андерсена- найпрестижнішу міжнародну нагороду для авторів дитячої книги, започатковану 1956 року Міжнародною радою з дитячої та юнацької книги (IBBY), а від 1966року нагороду отримують найкращі художники-ілюстратори видань для дітей. Ініціатором створення премії була видатна діячка світової дитячої літератури Йелла Лепман(Jella Lepman), яка вірила, що дитяча книжка може змінити світ на краще і стати «кур’єром» миру. 


 Премія вручається 2 квітня, в день народження видатного данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805-1875). Цей день, а саме 2 квітня, був оголошений Міжнародним днем дитячої книги рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) у 1967 році. 

 Лауреатів премії оголошують один раз на два роки. Першою  лауреаткою стала англійська письменниця Елеонор Фарджон, авторка казок «Хочу місяць», «Сьома принцеса» тощо. 1958 року нагороду отримала шведська письменниця Астрід Ліндґрен. Серед інших лауреатів – німецькі письменники Еріх Кестнер і Джеймс Крюс, італієць Джанні Родарі, Богуміл Ржіга з Чехії, австрійка Крістіне Нестлінгер та багато інших. IBBY присуджує  Почесні  дипломи  найкращим дитячим книгам, що вийшли друком у країнах, які є членами Міжнародної ради. 

Почесний список Андерсена – це престижний каталог книжок для дітей зі всього світу, спільний проект країн Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги. Списком Андерсена його називають тому, що Міжнародна рада з дитячої книги також обирає лауреатів літературної премії ім. Г. К. Андерсена. Митці, які потрапляють до Почесного списку, отримують дипломи під час Всесвітніх конгресів Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури, які відбуваються раз на два роки у різних країнах світу.

Уперше  з-поміж українських митців Почесний диплом отримав у 1974 році письменник Богдан Чалий за поему-казку «Барвінок і Весна».

Серед відзначених авторів можна знайти імена Євгена Білоусова (2002), Олександра Ратнера (2006), Олександри Кравченко (Лігун) (2008) та Юрія Лігуна (2010). До Почесного списку ілюстраторів потрапили – Наталія Музиченко (2000), Лана Королевська(2004), Володимир Штанко (2012) і Марина Пузиренко (2014). 

А ось видання, внесені у Почесний список Андерсена, які Ви зможете почитати у бібліотеці для дітей.

Гоголь, Микола.   Вечори на хуторі біля Диканьки / М. В. Гоголь ; худож. В. Штанко. - Київ : Грані - Т, 2010. - 198 с. : іл. "Вечори на хуторі біля Диканьки" -  художник Володимир Штанко

 Гофман, Ернст Теодор Амадей.   Лускунчик / Е. Т. А. Гофман ; худож. М. Пузиренко. - Київ : Ранок : Веста, 2010. - 95 с. : іл.

"Лускунчик" - ілюстратор Марина Пузиренко

Немає коментарів:

Дописати коментар