пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

ПОЗБАВЛЕНІ РІДНОГО ДОМУ


До 75-річниці початку примусового виселення українців 20 лютого в Трускавецькій центральній міській бібліотеці відбулася презентація книжкової виставки «Позбавлені рідного дому».
Масове примусове переселення корінних українців - одна з найтрагічніших сторінок в історії нашого народу. Більше півмільйона нації назавжди покинуло свою землю, майно, могили пращурів. Виселення українців зі своїх етнічних земель почалося 1944 р. Тоді між урядом УРСР і Польським комітетом національного визволення було підписано угоду про «взаємний обмін населення» українського - з території Польщі до УРСР і польського - з території України до Польщі.
Важко знайти на світовій мапі країну, де б ви не зустріли громадян українського походження. Українці є однією з найчисельніших національних діаспор.
Величезний масив літератури на тему депортації українського населення з їхніх рідних земель презентувала відвідувачам провідний бібліотекар читального залу Ореста Касперська. Вона розповіла про велике насильницьке виселення українців. Представила з присутніми тритомник «Депортації. Західні землі України кінця 30-х поч.50-рр.:Документи, матеріали, спогади», у якому публікуються документи , спогади та інші матеріали про репресії та депортаційні акції періоду Другої світової війни та в ході встановлення в Західній Україні тоталітарного режиму. Автори спогадів - різні за віком, освітою, професією, але всіх їх об’єднувало нестерпне бажання відтворити якомога найправдивіщу картину побаченого і пережитого, передати біль і тугу за рідним краєм. Щемливою нотою відізвався в серцях присутніх розділ літератури «Під голим небом Сибіру», і пригадав рідних, які ще до сьогодні поневіряються на чужині.
Сьогодні про це мало хто хоче згадувати, не вигідно ворушити минуле…
Революція Гідності була нашою боротьбою за правду і за наші права. Ми маємо знати її і пам’ятати, щоб трагедія не повторилася знову.

Підготувала О. Касперська.





Немає коментарів:

Дописати коментар