четвер, 8 серпня 2024 р.

ПОЕТКА З ЖИВОЮ ДУШЕЮ


Жінки і війни – два коротких слова

В них – біль і кара, злоба й майбуття.

Коли ж про жінку повелась розмова,

Скажу, їй людство вдячне за життя.

Цього року відзначаємо 100 – ліття від дня народження української поетеси, письменниці, громадської діячки Ганни Черінь. Справжнє прізвище Ганни Черінь – Грибінська Галина Іванівна. Народилася 29 квітня 1924 року у Києві. Писати вірші почала з дитинства. Після школи вступила на філологічний факультет Київського університету. Але війна перервала навчання. У 1942 р. потрапила до Німеччини, де до 1945 р. працювала в редакції української газети « Голос».1950 поетеса переїхала до Америки, де закінчила факультет лінгвістики Чиказького університету.

Творчий діапазон Ганни Черінь вражає, адже вона – автор віршів,прозових творів, оповідань, подорожніх нарисів, репортажів, п’єс, перекладів, статей. Найбільше була відома в українській еміграції як поетеса. Перша невеличка збірка її лірики « Крещендо» вийшла в 1949 у Німеччині. Поетеса – автор 50 книжок, серед них поетичні збірки «Чорнозем», «Червона ружа», «Українська кров», «Люстро мого життя», «

Пригоди української книжки» Окремо високої оцінки заслуговує роман у віршах «Слова»- річ, перед якою треба з поклоном скинути шапку. Це широке полотно з життяУкраїни.

Померла Ганна Черінь 29 липня2016 року на 92 – му році життя. До останніх днів поетеса багато мандрувала світом, влаштовувала літературні вечори та пропагувала українську культуру.

Підготувала: провідний бібліотекар читальної зали Ореста Касперська


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар