четвер, 29 серпня 2024 р.

ПОЕТИЧНИЙ МАРАФОН «ДО ІСТИНИ – ФРАНКОВИМИ ВІРШАМИ»


 Цього дня, 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі (сьогодні Дрогобицького району Львівської області) в родині селянина-коваля народився знаменитий Іван Якович Франко.

Видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, перекладач, науковець, громадський і політичний діяч. Доктор філософії, доктор габілітований, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, почесний доктор Харківського університету.

В Трускавці, біля пам'ятника Великому Каменяреві, відбувся поетичний марафон «До істини - Франковими віршами», підготовлений працівниками бібліотек міста. Голова міської ради Андрій Кульчинський поклав корзину квітів до підніжжя пам'ятника, директор централізованої бібліотечної системи Галина Грицало розповіла про світлу постать геніального поета, нашого земляка, високого мистецького-поетичного та культурного-освітнього рівня, запросила до слова учасників марафону. А ним стали: юні читачі дитячої бібліотеки, учні загальго-освітніх закладів міста (під керівництвом завідучої бібліотеки для дітей - Зіновії Мазур), працівники бібліотек трускавецької громади, члени організації осіб з інвалідністю міста Трускавець, люди похилого віку - всі, кому не байдуже поетичне слово генія ХІХ-поч. ХХ століття.

Всі, кому ми щиро вдячні за декламовані поезії Івана Яковича Франка: Дашко Софія, Щурик Уляна, Павличко Аня (на чолі із старостою села Доброгостів Василем Іродом та бібліотекарем філії Оленою Пасемко), Бондаренко Аліна, Середа Віра, Марченко Діана, Нанівська Дана, Олексин Юлія Михайлівна, Бурмус Галина, Галелюк Наталія, Мілян Олег, Логінський Арсен, Строгун Христина, Данилишин Марія, Куршакова Любов, Федьків Марія, Анюта Герасимюк (7 років, м. Вараж Рівненської обл.) Було приємно відновити в пам'яті безсмертні рядки відомого поета.

 



 

ТЕМАТИЧНА ПОЛИЦЯ «ПАВЛУ ЗАГРЕБЕЛЬНОМУ – 100»


В центральній бібліотеці діє тематична полиця «Павлу Загребельному – 100 років від дня народження».

1924 року народився Павло Загребельний, український письменник, Герой України, лауреат Шевченківської та Державної премій. Учасник 2-ї світової війни, в’язень німецьких і радянських концтаборів. Працював у пресі, у 1961-1963 головним редактором газети «Літературна Україна». У 1979-1986 був першим секретарем правління Спілки письменників України. Друкуватися почав з 1949 року. Перша збірка – «Каховські розповіді» (1953). Автор близько 20 романів, зокрема «Диво», «Розгін», «Смерть у Києві», «Роксолана», «Я, Богдан», «Тисячолітній Миколай». Твори Павла Загребельного перекладені 23 мовами. За його сценаріями знято художні фільми: «Ракети не повинні злетіти» (1965), «Перевірено – мін немає» (1966), «Лаври» (1974), «І земля скакала мені на зустріч» (1975), «Хто за, хто проти» (1977), «Ярослав Мудрий» (1981).

Романи, повісті, п’єси, кіносценарії та оповідання Павла Загребельного відзначаються гострим сюжетом, динамічним розвитком дії. Прозаїк і драматург, він активно працював як публіцист та дослідник літературного процесу: «Належними устами: статті,есе, портрети» (1996), «Думки нарозхрист:1974-2003» (остання прижиттєва книжка).

 

ПЕРЕГЛЯД ФІЛЬМУ «BELLINGCAT: ПРАВДА У СВІТІ ПОСПРАВДИ»


 Постправда - це визначення почало широко використовуватись після 2016 року у контексті, що сама правда стала неважливою, обʼєктивні факти менш впливають на формування громадської думки, ніж емоції та особисті переконання.

Документальний фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди» з колекції Кіноклуби Docudays UA - фільм, який показує сучасні можливості роботи з відкритими джерелами, про вплив колективних громадських журналістських розслідувань на розкриття злочинів, про пошуки правди у часи фейкових новин і суперечливих фактів, які бува свідомо створюються на державному рівні.


Говорили про те, що фейкові, викривлені новини стали реальністю нашого часу, які можуть заплутати людей у розумінні що ж є правдою, бо більшість інфмації створюється із впливом на наші емоції.

В МОЇМ СЕРЦІ – УКРАЇНА!


До Дня Незалежності України в курортному парку бібліотеки Трускавецької МЦБС підготували проєкт «В моїм серці – Україна !». Для трускавчан та гостей міста бібліотеки презентували книжкову виставку «Україна: доба героїв», на якій була представлена література про героїчну боротьбу нашого народу проти російського агресора. Бажаючі взяли участь у майстер-класах з виготовлення етнічних закладок для книг, патріотичного браслета та листівки. Учасники ансамблю сопілкарів «Дударик» (керівник Олександра Цісінська) виконали ряд патріотичних пісень. Кожен з працівників бібліотек доклав свою частинку зусиль для продажу солодощів, зібрані кошти в сумі 1025 гривень, передано на потребу ЗСУ.

Провідний методист Ірина Вахнич







ВСІМ СЕРЦЕМ ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ СВОЮ


23 серпня День Українського Прапора України та напередодні Дня Незалежності України в Орівській бібліотеці - філії спільно з народним будинком культури - для користувачів проведено низку заходів .

Присутні ознайомилися з книжковою виставкою «Квітуй у серці моя, Україно».

Мастер - клас «Патріотичні браслети» зі стрічок синього та жовтого кольору.

Ми вітаємо з 33-ою річницею Незалежності нашої незламної України та бажаємо великої ПЕРЕМОГИ .

Дякуємо ЗСУ за можливість навчати і навчатися і творити в ім'я України .

Слава Україні!

Героям Слава!




 

КВІТУЙ У СЕРЦІ МОЯ УКРАЇНО


22 серпня в примішенні бібліотеки-філії №2 відбулася презентація книжкової виставки "Квітуй у серці моя Україно''.

Україна - країна традицій і краси, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу й чорної йому зради , довгої вікової героїчної боротьби за волю. На території нашої держави і зараз точаться бойові дії. Гинуть справжні патріоти рідної землі, гинуть воїни і мирні люди. Ми повинні бути гідними загиблих, і не опустити знамено їхньої боротьби ні перед якими негараздами. Найголовнішим для всіх людей є те , щоб світило яскраво сонце й було мирне небо.

Ми єдина Україна! Незважаючи на всі негаразди, що зараз відбуваються , кордони України не будуть порушені , а північ і південь, захід і схід завжди будуть однією країною - незалежною Україною.

Підготувала: завідувач бібліотеки-філії №2 Лідія Стецик



 

БЛАГОДІЙНА АКЦІЯ


Ця війна дала зрозуміти, що наша хата «не з краю», що Україна – наш спільний дім, кожен повинен робити свою посильну роботу і свій внесок для його збереження. Юні сопілкарі бібліотеки для дітей. керівник бібліотекар Олександра Цісінська, зібрали для потреб ЗСУ 1900 гривень. Своєю мелодійною грою на сопілках діти зачаровували всіх людей, які проходили біля бібліотеки. Щиро дякуємо всім хто долучився до благодійної акції.

Дякуємо нашим Героям та Героїням!

Разом ПЕРЕМОЖЕМО!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 



вівторок, 20 серпня 2024 р.

ТЕМАТИЧНА ПОЛИЧКА «КНИГО-МАНДРИ»


Мандрувати сторінками книг так само цікаво, як новими країнами та континентами.

15 серпня, у центральній міській бібліотеці експонована тематична поличка «КНИГО-МАНДРИ».

Хочете дізнатися якомога більше про країну, яку плануєте відвідати? Любите відкривати нові обрії й розширювати географію подорожей? Книжка – найкращий путівник. Книги про подорожі від українських авторів, які за лічені хвилини перенесуть вас в місця, де ви ще не були. Вони стануть прекрасним варіантом для відпочинку та надихнуть на відкриття нових куточків світу та України.

Завдяки їм можна скласти детальне уявлення про культуру інших країн, як живуть інші народи, ознайомитися з їхніми традиціями і законодавством. На вас чекає корисна інформація про особливості клімату й географічне положення, місцеву валюту, про пам’ятки, які обов’язково треба відвідати, про відпочинок, розваги, традиційні сувеніри, але найголовніше - про звички та звичаї її мешканців, про їхні радощі та проблеми.

Вибирайте книгу та вирушайте у світ пригод і незабутніх вражень .

Італія, Німеччина, Париж, Чехія, Македонія, Японія - відкрийте для себе світ подорожей, не виходячи з дому!

ЧИТАЙТЕ І ПОДОРОЖУЙТЕ!

ДО ЗУСТРІЧІ У БІБЛІОТЕЦІ!

Підготувала провідний бібліотекар обслуговування юнацтва Олександра Пфайфер

 

ПЕРЕГЛЯД ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ «БУДИНОК ІЗ СКАЛОК»


«Будинок із скалок» це документальний фільм, з колекції Кіноклуби Docudays UA, про долі дітей у виснаженному війною містечку східної України. Про тимчасовий притулок для дітей, які розлучені із батьками.

Цей пронизливо глибокий фільм дивилися в URBAN бібліотеці. Говорили про вплив війни на життя дітей, про сирітство, про забезпечення інтересів дітей, про те, що жодна дитина не повинна залишитись без уваги.

 

 


ЕКСКУРСІЯ У БІБЛІОТЕКУ – НОВІ ВРАЖЕННЯ І НОВІ ЗНАЙОМСТВА

У міській бібліотеці для дітей з’явились нові друзі – малюки молодшої групи дитячої установи «Зірочка» з своїм вихователем Марією Малик. Бібліотекарі Зіновія Мазур та Наталія Кирилів ознайомили малечу з книжковим королівством, а також з кімнатою казок, де вони зустрілись з казковими героями. Розповіли їм казочку про те, як правильно поводитись з книжками.

Захоплива мандрівка найпотаємнішими куточками книжкового королівства не залишила байдужим абсолютно нікого. Для маленьких читайликів перше знайомство з бібліотекою було загадковим і казковим.




 

ОНЛАЙН ДИСКУСІЯ


Бібліотекарі бібліотеки для дітей та провідний методист Трускавецької МЦБС взяли участь у онлайн дискусії на тему «Доступність грантових програм для бібліотек». Дискусія відбулась у межах нетворкінгового проєкту Leo Talks від Львівської обласної бібліотеки для дітей. Щиро вдячні спікерам за дуже цікаву розмову.



ПЕРЕГЛЯД ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ «У ПОШУКАХ ФАРІДЕХ»


У суботу, в URBAN бібліотеці, говорили про етнічну ідентичність, про важливість кожній людині зберігати і проявляти свою індивідуальність, про свободу і право вибору у формуванні власної ідентичності, під час перегляду та обговорення документального фільму Кіноклуби Docudays UA, «У пошуках Фарідех».

Говорили про важливість відпускати минуле, визначатись та утверджуватись у своїй національній ідентичності.

Хто Я? Яку я маю етнічну приналежність? Якщо у мене змішаний родовід, до якої національності маю зов крові? Якщо я виховувався/лась у іншій країні, то до якої культури має тягу моя душа?

До якого майбутнього, до якої ідентичності, готують своїх дітей батьки, які попри все, продовжують у сімейному приватному просторі, розмовляти російською? Ці всі питання варто ставити всім хто має український паспорт.

Адже, завжди, перше припущення національної ідентичності ми робимо за мовою співрозмовника! А перше враження, як відомо, найяскравіше!

 

ПІШИЙ МАРШУТ


А ви знали, що в околиці Трускавця, зовсім поряд, є мальовниче урвище з красивим водопадом?

Що у лісі є криничка із живильною водою?

Як часто гуляючи, досліджуєте потаємні місцини свого краю?

А ще по околицях Трускавця є розроблений піший маршрут із QR-кодами на стовпцях та спеціальними позначками, щоб не заблукати.

Досліджуйте свій край, поки тут первинна краса і нема толпів туристів, адже навколо ще так багато незвіданого, потаємного і захоплюючого!

 






КАНІКУЛИ З КНИГОЮ


Літо – це найкраща можливість для дітей поринути у світ літератури, познайомитися з творчістю нових, для них письменників, відкрити цікавих героїв. На вулиці спекотно, а в бібліотеці прохолодно, затишно, комфортно. Бібліотекар читального залу Ірина Бичкова з користувачами бібліотеки читали і обговорювали твори за шкільною програмою: Міфи Стародавньої Греції, Шеклі «Запах думок», Рей Бредбері «Усмішка». Проведений час у бібліотеці виявився для дівчаток пізнавальним та корисним.



четвер, 8 серпня 2024 р.

ДОПОМОГА ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ


Українці — сміливі та прекрасні! Ми спільно воюємо проти ворога, кожен на своєму фронті. Тримаючи тил, ми неабияк підтримуємо наших військових. Юні сопілкарі бібліотеки для дітей, керівник бібліотекар Олександра Цісінська, та бібліотекарі зібрали для потреб ЗСУ 520 гривень.

Тримаємо волонтерський фронт та впевнено крокуємо разом до перемоги. СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ!

 




МОЛОДІЖНА ПОДІЯ


У вівторок, 6 серпня, в URBAN бібліотеці відбулася цікава молодіжна подія.

Завітали вихованці англомовного Табіру TutorCamp, що постійно організовує Oksana Motyka. Підлітки грали ігри та малювали свої враження від мандрівок та занять, за тиждень англомовного табору.

До нас на зустріч із підлітками завітала волонтерка з США Sarah Brown, вона проводила з дітьми індивідуальні інсценізації інтерв'ю на роботу англійсько мовою, так як буває в дорослому житті.

Тож, діти крім практикування англійської мови від носія мови, отримали первинний досвід проходження інтервʼю при влаштуванні на роботу. Колись у житті пригодиться!

Надзвичайно цікаве і практичне, повністю англомовне таборування, що відповідає віковим потребам дітей, щоразу влаштовує наша трускавчанка, Оксана Мотика.



ЛІДЕР ЧИТАННЯ – 2024


Користувачі нашої бібліотеки взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Лідер читання – 2024». Конкурс проходив у рамках реалізації Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія». Переможницею конкурсу стала гостя нашого міста Сегеда Віра з Харкова, яка є активним користувачем нашої бібліотеки. Вона буде брати участь у першому етапі конкурсу на обласному рівні, який відбудеться у Львівській обласній бібліотеці для дітей 22 серпня.

 

КАНІКУЛИ З КНИГОЮ

 

Канікули це час для читання улюблених книг. Протягом канікул в бібліотеці діти гарно відпочивають відправляючись в захоплюючу подорож по сторінках улюблених книг, читають яскраві дитячі журнали, грають в пізнавальні ігри. Бібліотекар Віра Лучковська разом з користувачами читали і обговорювали книжку відомої української психологині й письменниці Світлани Ройз «Ключі сили», яка присвячена темі емоцій. Вони дізнались як можна впоратися зі страхом темряви? Як дитина може виявляти свою злість, щоб не поводитися агресивно і водночас не придушувати емоцію всередині? та багато інших питань. Дівчатка намалювали де в їхньому тілі "ховається" певна емоція. Проведений час у бібліотеці виявився для дітей пізнавальним і корисним.