вівторок, 31 січня 2023 р.

ГРЕК З ДУШЕЮ УКРАЇНЦЯ

 

7 січня виповнилось 170 років від дня народження Миколи Аркаса – видатного українського композитора, історика, поета – лібретиста. Микола Аркас – яскравий представник української інтелігенції кінця ХІХ – початку ХХ століття, людина демократичних поглядів, високої ерудиції, музично та поетично обдарована, автор першої української опери на текст Т. Шевченка, автор книги « Історія України – Русі», яка вийшла 1990 року і стала справжньою сенсацією.

Микола Аркас народився 7 січня 1853 – го року у Миколаєві на Херсонщині в заможній сім’ї етнічного грека, адмірала Чорноморського флоту та портів, мати походила зі старовинного роду Богдановичів, мала значимий вплив на формування стійкого інтересу сина щодо української мови, культури, звичаїв. В Миколи була своя палка любов до України, якій бажав добра і щастя, ділити з нею біди та радощі і для неї серцем жити.

Впродовж свого життя цей шляхетний і зразковий український діяч довів це на ділі. У Миколаєві був першим головою товариства « Просвіта». За радянсько – московської окупації не можна було згадувати про Миколу Аркаса, хіба лише як про « буржуазного націоналіста». А 2002 року на будинку де жив М. Аркас з’явилася пропам’ятна інформаційна дошка.

У пам’яті нащадків він залишиться як людина, яка зробила значний внесок у розвиток і популяризацію української національної культури.

Підготувала провідний бібліотекар читальної зали Ореста Касперська.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар