субота, 16 квітня 2022 р.

ПОДАРУНОК БІБЛІОТЕЦІ ВІД МУЗЕЮ ГОЛОДОМОРУ

    Центральна бібліотека м.Трускавця висловлює подяку Музею Голодомору, який передав безкоштовно в бібліотеку колекцію унікальних книг про Голодомор в Україні.

    Національний музей Голодомору - геноциду та Інститут дослідження Голодомору в межах освітньо - патріотичного проєкту «Боротьба за свідомість» передали рідкісні книги до 250 бібліотек України.
    Центральна бібліотека отримала в комплекті 26 примірників книг.
 Ініціаторкою передачі відповідної літератури стала директорка Національного музею Голодомору Музей Голодомору I Holodomor Museum, український етнолог, кандидат історичних наук, дослідниця Голодомору - геноциду Олеся Стасюк. Вона зазначила, що це книги різних історичних подій України, з історії Голодомору - геноциду української нації, причому здебільшого це видання, яких немає у вільному доступі.
    Серед 22-х унікальних за своїм змістом видань є кілька наукових праць, що заслуговують на окрему увагу: «Геноцид українців 1932-1933: за матеріалами досудових розслідувань», що містить укази та розпорядження президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 роках. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів архівної кримінальної справи №475, яка складається із 331 тому та зберігається в архіві Київського апеляційного суду; збірник матеріалів і документів «Чорні дошки» України. Чернігівська область», який є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору. Збірник містить систематизований тематичний комплекс архівних та опублікованих джерел про використання «чорних дошок» на території Чернігівської області УСРР у 1931–1934 роках; «Етнічні межі і державний кордон України» та «Як нас морили голодом» - Володимира Сергійчука та інші.
    В колекції переданих книг є одне, з перших навчальних видань, яке повною мірою висвітлює передумови обставини та наслідки Голодомору 1932-1933 років геноциду української нації – та масових штучних голодів 1921-1923 років,1946-1947 років в широкому історичному контексті як української, так і всесвітньої історії .Посібник рекомендовано вчителям історії, правознавства, громадської освіти, викладачам, працівникам культорно-освітніх установ, студентам, учням та всім, хто цікавиться історією України.

Немає коментарів:

Дописати коментар