понеділок, 19 червня 2017 р.

МІЙ КРАЙ ДИВОВИЖНИЙ

Чарівний куточок української землі - прикарпатське місто-курорт Трускавець розкинулося на просторах широкої мальовничої долини, яка прилягає до гірської Орівської складки Східних Бескидів.
             Територія громади Трускавця межувала з Тустановичами, Модричем, Сільцем,Стебником,Станилею, Доброгостовом і Оровом. Передгір’я Карпат приваблювало людей мальовничою природою теплим кліматом, чистим гірським повітрям, а ще - цілющими джерелами в надрах цієї щедрої землі. Одним з перших експертів трускавецьких мінеральних джерел став відомий галицький фармацевт і хімік Теодор Торосевич, який в 1836 р. вперше опублікував результати своїх досліджень. Найбільше уваги він приділив ще мало кому відомій своїми властивостями майже прісній воді, з легким запахом сірководню і присмаком нафти  – “ Нафтусі “. В ході освоєння лісопаркової місцевості дало курорту ще одне цілюще джерело Юзя , яке в народі назвали джерелом молодості і краси . Вода з цього джерела має здатність омолоджувати шкіру обличчя, а ще нею добре промивати очі. Описуючи історію курорту сучасники характеризують період початку ХХ століття золотим віком для Трускавця, адже тоді було проведено освітлення курорту і впроваджено регулярне транспортне сполучення з містами Галичини та великими містами Польщі.
             Архітектурна пам`ятка - церква св. Миколая збудована 1884 року ,яка протягом кількох століть є духовним  центром Трускавця.
             Сьогодні Трускавець хоч і позбавлений статусу всесоюзної оздоровниці, але не призупинився в своєму розвитку. Місто активно розбудовується, традиційним стає проведення у Трускавці Міжнародного кінофестивалю телевізійних фільмів Корона Карпат, різноманітних всеукраїнських та міжнародних конкурсів. До всіх титулів, яким пишається Трускавець додається ще один – місто єпископське, адже у нашому місті знаходиться резиденція єпископа.
             Прийняття оздоровниці до Міжнародної світової федерації термальних і кліматичних курортів, а з 1 січня 2000 року Закону України Про спеціальну економічну зону туристсько – рекреаційного типу Курортополіс – Трускавець сприяє залученню інвестицій в розбудову та розвиток міста, курорт набуває все більшого значення як найкращий бальнеологічний курорт європейського та світового рівня.

             Шановні користувачі, інформацію по даній темі можна знайти в книжкових фондах Трускавецької центральної міської бібліотеки (вул. Дрогобицька, 12). Запрошуємо вас! Ми чекаємо на вас!


Підготувала бібліотекар абонементу Ольга Зикіна


Немає коментарів:

Дописати коментар