вівторок, 27 червня 2023 р.

ІСТОРІЯ МАГДЕБУРЗЬКОГО ПРАВА

Що ми знаємо про Магдебурзьке право?

Середньовічне право міст на самоврядування бере витоки свої ще з 1188 року. Тоді його вперше отримало німецьке місто Магдебург. Польський король Казимир ІІІ в 1349 році приєднує до своїх володінь Галичину і дозволяє розповсюдження німецького права на цих землях.

Першими містами України, які одержали Магдебурзьке право були Сянок-1339 р., Львів-1356-го, Кам’янець- Подільський-1374-го,Луцьк-1432-го.

Щоб схилити на свій бік міську верхівку в 1494 році великий князь Литовський Олександр Казимирович надав Києву Магдебурзьке право. Князь у своїй грамоті нагадав киянам :

«Єсмо дали вам право немецкое» (тобто Магдебурзьке). Цей документ і є першим писемним підтвердженням побутування Магдебургії в Києві.

Одним із заходів тижня 20 червня у центральній міській бібліотеці відбувся юридичний експрес « Історія Магдебурзького права»., в ході якого присутні поспілкувалися,бібліотекарі О.Касперська та В.Павленко провели експрес – запитання і ознайомили з новинками періодики та літературою про Магдебурзьке право.

Книжці, що подана на фотографіях – майже пів тисячоліття. Вона знаходиться у Львівському історичному музеї, та містить виклад Магдебурзького права, перекладений з латинської на польську мову. Про глибоке і розлоге коріння європейськості України, окрім багатьох інших фактів, свідчить і такий: саме в нашій столиці, найбільш давній її частині – стародавньому Подолі – встановлено єдиний на нашому континенті пам’ятник Магдебурзькому праву.

На закінчення заходу, присутні дійшли висновку: чого може навчити нас сучасних жителів Магдебурзьке право ? А те, що витоки міського самоврядування все ж таки криються в Магдебурзькому праві, яке стояло на захисті інтересів міської громади. Тому треба знати свою історію і все ж таки повертатися до певних історичних традицій.

Підготувала провідний бібліотекар читальної зали О. Касперська.



 


Немає коментарів:

Дописати коментар