четвер, 20 квітня 2023 р.

«ОЙ , ВЕРШЕ МІЙ , ВЕРШЕ …»

 

/ До вшанування пам’яті легендарної американської співачки українського походження Квітки Цісик і 70 – річчя в. д. народження./

Квітка Цісик – незрівнянна українська співачка, про яку на жаль дуже мало знають в Україні. Американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна і блюзова співачка. Попри це, донька галицьких емігрантів. Квітка Цісик всім серцем виконувала українські народні пісні, твори Володимира Івасюка та Ігоря Білозіра. За власні кошти записала й видала два альбоми таких пісень. Українські виконавці згадують все те, що так любила виконувати Квітка – « Ой, верше мій, верше…», «Місто спить», «Черемшина», «Два кольори».

Вона прожила все життя у США, та. Слухаючи її пісні, переконуємося, як сильно вона любила Україну. ЇЇ голос викликає бурю емоцій та пронизує дог глибини душі. Мріяла також про серію концертів на Україні ( була тут лише раз ). Але не судилося – через рак молочної залози не дожила 5 днів до свого 45 – річчя.

До цієї дати в центральній бібліотеці пройшла арт-година «Ой, верше мій, верше…».Бібліотекар читальної зали Ореста Касперська розповіла присутнім про талановиту співачку, її унікальний голос та про те, як вона крізь усю свою творчість пронесла любов до України та її пісні.

4 квітня ми будемо святкувати річницю з дня її народження. Американці шанують професіоналів і вклоняються їм. Саме такою була пані Цісик. Квітка досягла того, що її голос знали американці. Унікальний тембр голосу співачки, її на диво елегантна манера виконання, бездоганна мова, полонили й мільйони українців …

Підготувала О. Касперська.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар