субота, 15 жовтня 2022 р.

"НА СВЯТУ ПОКРОВУ ДЗВОНИ ЗАДЗВОНИЛИ"

 

"На Святу Покрову дзвони задзвонили": під такою назвою 12 жовтня у Трускавецькій центральній бібліотеці відбувся вечір, присвячений дню великого національно – релігійного свята Покрови Пресвятої Богородиці. Українська Повстанська Армія теж обрала собі свято Покрови, віддавшись під опіку Святої Матері Богородиці, і цього дня ми також святкуємо 80 – ту річницю з дня створення УПА, згадуємо славне наше Запорізьке козацтво і наших теперішніх воїнів, які бережуть спокій і мирне небо над нами, ми вклоняємося їм !

Ведучі вечора О. Касперська і В. Павленко привітали всіх із святом Покрови, побажали, щоб у свої родини повернулися наші хлопці і дівчата з Перемогою, розповіли про те, що символізує свято, згадали про жертовну боротьбу кращих синів і дочок України. Місцевий краєзнавець п. Ігор Ліщинський, цікава і унікальна людина, який не тільки подорожує, а й знаходить і впорядковує місця захоронення Героїв, воїнів УПА, розповів про символічні могили, про священну офіру тих, хто поклав своє життя за волю України і теперішніх захисників. Також нагадав, що минає 10 років, як було відкрито у Трускавці експозицію «Повстанська криївка».

Молитвою, добрим словом згадуємо Героїв, які захищали, захищають і віддають життя за долю України. Різноманітністю репертуару дивував ансамбль народного дому «Калинонька», керівник Олена Соляник, акомпоніатор Богдан Шкільник, з уст яких лунали патріотичні пісні, присвячені Героям : «Летіла зозуля», «Шуміли сосни і діброви», «В зеленім саду», «Ой у лузі червона калина», «Рости, рости, черемшино». Біль і горе від війни також переливається в поезію. Зі сльозами на очах декламувала вірш Юлія Олексин « Ви їсти хочете – ми жити», Віолети Кравченко. Запрошені на вечір переглянули стрічку «Пекельна Хоругва або Різдво Козацьке».

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх, хто поліг за волю України, а серед них і трускавецьких Героїв, які мали жити і плекати свій рід… Господь відкрив перед ними двері раю, бо пішли вони на небо нескореними !

Хай над Україною зійде Божа благодать і запанує мир ! Слава Україні ! Слава Героям!

Підготувала провідний бібліотекар читальної зали Орися Касперська.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар