неділя, 23 травня 2021 р.

ВАСИЛЬ СТЕФАНИК : СИЛА СПРАВЖНЬОГО ТАЛАНТУ

Чуєш брате мій,

Товаришу мій,

Відлітають сірим шнурком

Журавлі в вирій…

13 травня у читальній залі Трускавецької центральної міської бібліотеки відбувся усний журнал «Василь Стефаник: Сила справжнього таланту» до 150 - річчя з дня народження легендарного українського новеліста.
Снятинщина – покутський край Черемоша і Прута - колиска, в якій виколисувався від 14 травня 1871 року Василь Стефаник. Ведучі заходу Ореста Касперська та Віра Павленко, відтворили сторінки біографії недописаної книги буття письменника. Запрошені мали можливість переглянути фрагмент фільму «Невигадані історії. Василь Стефаник».
Стефаникові думки струменіли болем душі, серце пульсувало в унісон, коли в пошуках кращої долі за океаном, потягнулися багатотисячні ключі обездолених. Він виливав свій біль у рядки новел. Це біль за долю емігрантів.

Присутні мали унікальну нагоду перенестися в таємничу атмосферу епохи, в якій жив і писав В. Стефаник. Відеосюжет уривку з новели « Камінний хрест» ( Останній танець Дідуха), де основний персонаж ,з його жалібним співом і божевільним танцем, прощається з односельчанами, автор намагався показати, як болюче переживав трагедію нашого народу. Уривок з новели « Сини», присвячений світлій пам’яті молодого
покоління галичан, зачитала Ореста Касперська.
Активний відвідувач бібліотеки пан Ігор Ліщинський у своєму виступі зазначив, що ці вечори-немов життєдайна сила, яка дає змогу жити і творити, адже так ми відроджуємо нашу історію і традиції минулих поколінь.
Про реалії нашого життя, з присмаком веселого, присутні переглянули уривок з новели «Побожна»
Усіх об’єднало бажання зустрітися, поспілкуватися. У залі витав доброзичливий настрій.
Підготувала провідний бібліотекар О.Касперська

Немає коментарів:

Дописати коментар