четвер, 17 серпня 2017 р.

ХОБІ – ІНФОРМ «ТАЇНСТВО ВИШИВКИ»

Кожна людина має захоплення. Одні люблять співати, інші – збирати маленькі іграшки, монети, марки. Захоплення, хобі дає можливість у повній мірі проявити себе. Вишивання – один з найпоширеніших видів народного мистецтва приносить і буде приносити радість тисячам його шанувальників. Є таке гарне правило: якщо хочеш бути щасливим в житті, зроби своє хобі справою свого життя.
Справжньою візитною карткою українського народного мистецтва є вишивка, корені її сягають у глибину віків. Вишивкою прикрашали одяг, рушники, скатертини, серветки, наволочки, блузки, сорочки. Вишиванки здавна носили чоловіки, жінки і діти. Кріпаки і пани, міщани і селяни. Вдягали їх у свята і на щодень. Вишиваний рушник прикрашав не лише хату – світлицю, а й громадську будівлю – храм, школу, що надавало йому національного звучання. Як тим лавровим вінком, вишиваною полотниною увінчували придорожні хрести, статуї святих. Звичай подавати шановним гостям хліб – сіль на рушнику і досі побутує в нашій країні. Рушникова символіка найбільше відбилася в народних піснях, як сама доля, і з долею народу простелилася через тисячоліття.
В українців було свято вишивальниць – це день Варвари 17 грудня. У цей день дівчата збиралися разом, молилися, вишивали. Вишивали «хрестиком», «низзю», «настилом» (гладдю), «вузликом», мережили в довгі зимові ночі сорочку для коханого і посаг для весілля.
Ця висока настроєність з молитвою на таке просте і буденне, здавалось
би, діло,тільки підтверджує благоговіння і відчуття святості перед барвистим писанням на полотні. В Україні вишивати вміють у всіх регіонах. На Київщині переважають дрібні геометричні та рослинні мотиви: зірки, квіти, калинові грона. Вишиванки Східного регіону мають переважно рослинні орнаменти, в них більше червоного ніж чорного. Тернопільський регіон прославився на весь світ саме своїми унікальними вишиванками.
Це зашиті повністю рукави із сильним переважанням чорного кольору (що символізує трагічні сторінки історії краю). В руках майстрині вишивка творить диво. Озвучена образною мовою регіону, вона стає справді тим розмаїтим символом України, що несе крізь віки й у віки закодований літопис в простих геометричних узорах, дбайливо складених у скрині руками святих українських прабабусь. І якщо говорити про вишиття на українському одязі, про орнаментальну символіку хатніх оберегів, то усі вони разом творили і творять своєрідний енергетичний та магічний «панцир» для тіла і душі , для землі,на якій живуть і творять, для
всього сущого.
Всіх, хто цікавиться вишивкою, історією її виникнення, різними видами і техніками вишивання, запрошуємо відвідати Трускавецьку центральну міську бібліотеку по вулиці Дрогобицькій, 12.

Підготувала бібліотекар ЦБ Ольга Зикіна





Немає коментарів:

Дописати коментар