середа, 12 квітня 2017 р.

ГОДИНА НАРОДОЗНАВСТВА «ВЕРБОВІ КОТИКИ»

Верба красна розцвітає,
Про Великдень сповіщає
І Спасителю під ноги
Стеле гілочки розлогі.
Завтра вербна неділя, або як ще її називають Лазарева,-- християнське свято із циклу пасхальних свят. Це велике дванадесяте свято. Це день здійснення Старозавітного пророцтва про вїзд Месії в Єрусалим на осідланому молодому ослі. Так, як під його ноги люди стелили пальмові гілки і тримали у руках розквітле віття, то зранку у цей день християни теж несуть до храму лозу, яка освячується за допомогою спеціальної молитви. Розквітлі віття – освячені на утрені – це символ воскресіння людства в Царстві Небесному, яке станеться через Христа.
/Тропар Квітневої Неділі/
«   …  І ми, як діти, несучи
Знамена перемоги, Тобі
Переможцеві смерти кличемо:
Осанна на висотах,
благословен, що йде в імя Господнє»
З посвяченою лозою в нашому народі повязані різні практики. Освячена вербова лоза має магічну силу, адже недарма кажуть:
«Не я б’ю, шутка б’є, віднині за тиждень Великдень буде». Посвяченої лози ніхто не нищив. Її ставили вдома за ікони або садили на городі, нею благословляли худобу, деякі проковтували пупянки « щоб горло не боліло». З посвяченою вербою господар обходив своє обійстя, щоб захоронити його від нечистої сили.
В рамках заходу у читальному залі Центральної бібліотеки створено книжково – ілюстративну виставку « Верба красна розцвітає …» Присутні дізналися про українські вірування,пов’язані з Вербною Неділею, ознайомилися з біблійними історіями про життя Ісуса Христа, про святкування Великодня,послухали гаївки «Ти вербо кучерява», «Вію, вію віночок», «Вербовая дощечка», «Ой зацвіли фіялочки». Вірша зачитав наймолодший школяр ЗОШ№1 Касперський Артур.

Підготувала провідний бібліотекар ЦБ Ореста Касперська






Немає коментарів:

Дописати коментар