пʼятниця, 24 лютого 2017 р.

Виставка—персоналія «Курбас. Нове у хроніці Голгофи»

До уваги  мистецтвознавців, викладачів,та студентів,всіх,хто цікавиться театральним мистецтвом України бібліотека пропонує книжкову виставку—персоналію « Курбас. Нове у хроніці Голгофи»,присвячену 130-річчю в день народження видатного актора і театрального режисера - Леся Курбаса.
Український театр «Березіль» під керівництвом Леся Курбаса – одна з найславетніших сторінок нашої історії. Саме за життя цього славетного митця на наших теренах почав формуватися незалежний, дійсно новаторський театр. 
Видатний митець ХХ століття Лесь Курбас, який увійшов в історію української  культури,як знакова постать. Народився він на Львівщині у родині галицьких  акторів. Закінчив Тернопільську гімназію, згодом Віденський та Львівський університети. Мистецька кар’єра митця розпочалась із Гуцульського театру Гната Хоткевича.
Свій акторський талант митець приніс у жертву режисерському, організувавши  Студію молодих акторів ,з якої згодом утворився « Молодий театр». В ньому Курбас виступав,як режисер - новатор, втілюючи у життя свої ідеї розвитку театрального мистецтва.
Пізніше у Києві з групою однодумців створює мистецьке об’єднання «Березіль».
Лесь Курбас - фігура світового контексту. За своє життя поставив безліч вистав та фільмів, виклав свої мистецькі ідеї у багатьох статтях і виступах , виховав плеяду відомих діячів театру: акторів та режисерів. Лесь Курбас вів боротьбу з тенденціями спрощенства, вульгаризації мистецтва. Режисер не поступався своїм переконанням, через що його заарештовано у Москві,а пізніше відправлено на Соловки, де й було розстріляно.
Завітайте до Трускавецької Центральної бібліотеки для перегляду виставки -  персоналії «Курбас. Нове у хроніці Голгофи». Видання представлені на виставці  розкривають чимало цікавих матеріалів з життя Леся Курбаса: виступи,документи,лекції,щоденники, протоколи режисерської лабораторії театру.

Підготувала провідний бібліотекар ЦБ О.Касперська.



Немає коментарів:

Дописати коментар