пʼятниця, 13 листопада 2015 р.

165-РОБЕРТУ ЛЮЇСУ СТІВЕНСОНУ

Англійський письменник, засновник і теоретик неоромантизму, літературний критик, поет, шотландець за походженням, Роберт Льюіс Стівенсон народився 13 листопада 1850 року в столиці Шотландії, "місті вітрів" Единбурзі. По материнській лінії він походив зі стародавнього шотландського роду Белфурів. Дід і батько його були відомими морськими інженерами, будівельниками маяків, інший дід був пастором. Його мати, Маргарет, з юності страждала туберкульозом і змушена була майже цілком передоручити слабкого здоров'ям сина турботам няньки, Алісон Каннінгем. Каммі, так няньку називали в родині, була жінкою неабиякою . Вона мала чудове почуття гумору, була обдарована уявою і чималим талантом оповідача. Саме її манеру декламувати вірші мимоволі перейняв майбутній письменник. Каммі мала такий авторитет у будинку, що вибачення за провини маленький Льюїс просив у неї, а не в батьків. Однак життєрадісність в ній поєднувалася з набожністю, любов до віршів Роберта Бернса - із щоденним звертанням до Біблії. Ряд віршів, таких як "Я був гарним цілий день" чи "Такий порядок", що їх Стівенсон включив до збірника, перейняті тими поняттями, що Каммі вселяла йому, коли він був дитиною. Чи могла благочестива Каммі припускати, що дивну нервозність хлопчика спричиняють її розповіді про грішників, які горять у вічному полум'ї? "Релігійні страшилки й жахи", як назвав їх у своїх спогадах сам Стівенсон, призводили до того, що він боявся заснути, бо йому здавалося, що уві сні Бог може спровадити його до пекла. У ті довгі ночі, коли Льюіса доймав кашель, Каммі несла його до вікна, щоб показати ніч, зоряне небо й світло у вікнах тих, хто "теж хворіє". Няньці, за його власним визнанням, Стівенсон був зобов'язаний тим, що став письменником. Вона допомогла йому розвинути свою природну здатність до творчості, стала тим товаришем, якого слабка і хвороблива дитина була позбавлена. На третьому році життя він перехворів на бронхіт. Ця хвороба потім давалася взнаки упродовж усього його життя і призвела до ранньої смерті. Єдина, вкрай хвороблива дитина, він подовгу був прикутий до ліжка через хворі бронхи, у нього розвинувся туберкульоз, і він ніколи не почував себе повністю здоровим.
Ця людина-легенда, яка прожила всього сорок чотири роки, навіть зі своєї біографії зуміла створити захоплюючий роман. Зборознивши на вітрильному "Срібному кораблі" південні моря, він навіки знайшов свій "острів скарбів" на Самоа в Тихому океані. Завдяки Стівенсону цей далекий острів став духовним це Утім же 1889 році родина Стівенсонів придбала ділянку землі на острові Уполу (архіпелаг Самоа), де письменник, який страждав на важку форму туберкульозу, жив до кінця своїх днів. 3 грудня 1894 Стівенсон помер від крововиливу в мозок. Він помер там надто молодим і надто улюбленим. Похований місцевими жителями на вершині гори Веа, як він провістив у своєму поетичному "Реквіємі". Рядки "Реквієму" викарбувані на надгробній плиті.
                            
ДОРОБОК РОБЕРТА ЛЮЇСА СВІТЕНСОНА

Стівенсон Р.Л. Викрадений.Роман / Упоряд. Ю.Винничук.-Л.: ЛА»Піраміда»», 2006.- 350с.

Стівенсон Р.Л.Острів  скарбів.-Х.: Біла церква: Кн.клуб  сімей.дозвілля,
2006.- 160с., іл.

Стивенсон Р.Л. Потерпевшие кораблекрушение:Роман /Пер. с.англ.Т.А.Озерской; Послеслов. М.В.Урнова; Худож. О.А. Литвинов.-Одесса: Маяк, 1986.- 319с..ил.

Стівенсон Р.Л. Твори.В 5-ти т.Т.1. -К.:Видавництво «Українознавство», 1995.- 384с.,іл.

Стівенсон Р.Л. Твори.В 5-ти т.Т.2. -К.:Видавництво «Українознавство», 1995.- 352с.,іл.

Дорогі трускавчани і гості  нашого міста!
Завітайте у бібліотеки нашого міста , де на вас чекають книги, журнали, газети, з яких ви можете дізнатись більше цікавого про життя і творчість англійського письменника, Роберта Люїса  Стівенсона.






Підготувала провідний бібліограф ЦБС Я.Волчанська

Немає коментарів:

Дописати коментар